counter

Website counter

luni, 30 mai 2011

In Memoriam Ilie Goga



Pe 21 mai s-au împlinit doi ani de când a plecat dintre noi Ilie Goga, nume cunoscut printre condeierii presei sportive ''în etate''. L-am cunoscut pe Nea Goga în 1998, când mi-am început cu adevărat meseria. Cert e că nu era un om obişnuit. I-a plăcut că eram amândoi vâlceni şi ăsta a fost întotdeauna punctul pozitiv al relaţiei noastre. Am învăţat destule lucruri de la Nea Goga, la care se vedea ''din prima'' că are o slăbiciune pentru ciclism şi şah. Mulţumesc, Nea Ilie! Au fost şi momente neplăcute între noi, pentru că era un om dificil, m-a făcut prost de câteva ori, m-a dat dracului şi eu am fost aproape să-l strâng de gât de vreo două ori, dar au trecut. Merită tot respectul pasiunea sa pentru sport, faptul că venea la birou 365 de zile pe an, indiferent dacă era plătit sau nu. S-a stins, totuşi, trist, fără familie, fără prieteni, înmormântat prin mila primăriei.
Ilie Goga a înfiinţat în 1948 departamentul sport la Agenţia Naţională de Presă AGERPRES. Posesorul unei limbi române curate, bogate, plină de sensuri, al unei culturi enciclopedice, Ilie Goga, cel care a format timp de 6 decenii generaţii de gazetari români, a reuşit o performanţă unică într-o viaţă de om: nu a lipsit nici măcar o zi din redacţie, trăind din şi pentru profesie, pentru munca de jurnalist de agenţie, cu modestie şi demnitate. Chiar în ultima sa zi de viaţă şi-a dictat ultimele ştiri la suplimentul săptămânal, ajuns la aproape 1.000 de ediţii.
Născut pe 29 iulie 1925, la Rm.Vâlcea, Ilie Goga, autorul a zeci de cărţi, traducător, în tinereţe, al marilor poeţi francezi romantici, a fost el-însuşi un poet al reportajului sportiv, lăsând pagini memorabile în beletristica sportivă românească. Ilie Goga era un pasionat al olimpiadelor şi curselor cicliste, pe care le-a descris în cărţile sale: 'Il Campionissimo: Fausto Coppi', 'Aşii pedalei: Un secol de ciclism' 'Olimpiada mexicană' (împreună cu Emanuel Valeriu), 'Jocurile Olimpice de la Munchen 1972' (împreună cu Victor Bănciulescu), 'Eroii olimpiadelor' , 'Jocurile Olimpice de la Roma' , Tokio: Olimpiada recordurilor' (împreună cu Romeo Vilara), 'Cupa Mondială (a X-a ediţie a CM de fotbal 1974)'.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu